Kaip susijusi atmintis ir omega-3?

Atmintis – tai toks savaime suprantamas dalykas kaip kvėpavimas ar širdies plakimas. Nejauti ir net nevertini atminties, kol neatkreipi į ją dėmesio. Arba, kol ji nesutrinka.

Atmintį, kaip ir raumenį, galima treniruoti. Ir tikrai reikėtų tai daryti, bet raumenį sudėtinga treniruoti, jei jo struktūra pažeista ar nepilnavertė. Taip gali nutikti ir su atmintimi, jei mityboje nepakanka omega-3 nesočiųjų riebiųjų rūgščių.

Dokozaheksaeno rūgštis (DHR) sudaro daugiau kaip 90 proc. polinesočiųjų riebiųjų rūgščių smegenyse, o tai yra maždaug 10-20 proc. visų smegenis sudarančių lipidų. [1] DHR kiekis didžiausias metaboliškai aktyvesnėse smegenų dalyse, tokiose kaip smegenų žievė, mitochondrijos, sinapsės. [2]

Daug mokslininkų dėmesio skiriama omega-3 nesočiųjų riebiųjų rūgščių, ypač DHR, įtakai atminčiai ir įvairių su atmintimi susijusių ligų, tokių kaip senatvinė demencija, Alzheimerio liga ir kt,. prevencijai ir progresavimui.

Pastebėta, kad papildžius mitybą DHR, jauniems sveikiems suaugusiems žmonėms, kurie įprastai su maistu jos gaudavo mažai, pagerėjo atmintis ir reakcijos laikas. [3] Panašius rezultatus pateikia ir kiti tyrimai. Nustatyta netgi tai, kad reguliarus kassavaitinis žuvies vartojimas padidina pilkosios medžiagos kiekį smegenyse. [4]

Vis dėl to omega-3 nėra stebuklinga medžiaga, visiems be išimties pagerinanti smegenų funkcijas. Toks efektas stebimas tiems, kuriems omega-3 trūksta. Jei norite sužinoti, ar esate vienas jų, atsakykite sau į klausimą, kiek kartų per savaitę valgote laisvėje sugautą riebią jūrinę žuvį? Jei atsakymas yra 2-3 kartai, tikėtina, kad su maistu gaunate pakankamą šių medžiagų kiekį. Jei mažiau, reikėtų į mitybą įtraukti omega-3 maisto papildų.

Vis daugėja įrodymų, kad pakankamas omega-3 vartojimas gali sumažinti Alzheimerio ligos išsivystymo riziką. 2018 m. gegužės mėn. žurnale „American Journal of Epidemiology“ paskelbto tyrimo rezultatai, kuriame dalyvavo daugiau nei 23 000 vyresnio amžiaus suaugusių žmonių, rodo, kad tie, kurie valgė keturias ar daugiau žuvies porcijų per savaitę, patyrė mažesnį atminties praradimą per ketverius–devynerius stebėjimo metus palyginti su žmonėmis, kurie paprastai suvartoja mažiau nei vieną porciją per savaitę. Pasak mokslininkų, tokį rezultatą galima apibūdinti kaip omega-3 dėka išlikusias ketveriais metais jaunesnes smegenis. [5]

Kalbant apie Alzheimerio ligą ir omega-3, svarbu paminėti, kad omega-3 neišgydo šios ligos, bet pristabdo jos progresavimą. Tai labai gerai iliustruoja 2021 m. paskelbtas tyrimas. Jo metu nustatyta, kad Alzheimerio liga sergančių pacientų atminties testų rezultatai grupėje, kuri vartojo DHR ir EPR (eikozapentaeno rūgštis) per 6 mėn. visai nepablogėjo lyginant su kontroline grupe. [6]

Dar iškalbingesnis tyrimas pasirodė šiais metais. Jame ieškota sąsajų tarp omega-3 kiekio eritrocitų membranose ir Alzheimerio ligos išsivystymo. Buvo pastebėta, kad tiems, kurių eritrocitų membranose DHR sudarė daugiau nei 6,1 proc. visų eritrocitrų membranoje esančių riebiųjų rūgščių, per pusę sumažino Alzheimerio ligos išsivystymo tikimybę ir suteikė beveik penkis papildomus metus be Alzheimerio ligos, lyginant su tais, kurių eritrocitų membranose DHR sudarė mažiau nei 3,8 proc. visų nesočiųjų rūgščių. [7]

Daugelio epidemiologinių tyrimų duomenimis, didesnis DHR vartojimas su maistu ar didesnė jos koncentracija kraujyje yra siejama su apsauga nuo Alzheimerio ligos ar kitų demencijos rūšių, tačiau tvirtoms rekomendacijoms suformuoti reikėtų daugiau didelės apimties klinikinių tyrimų.

Visgi jau žinomi kai kurie mechanizmai, kurių dėka EPR ir DHR yra naudingos smegenų struktūrai ir veiklai:

  • mažina uždegimą keliančių arachidono rūgšties metabolitų kiekį ir didina priešuždegiminių EPR ir DHR metabolitų kiekį;

  • gerina sinapsės funkcijas, nes padidina sinapsės membranų plastiškumą ir lengvina signalo perdavimą (tai turi įtakos pažinimo gebėjimams); [8]

  • gali sustiprinti tam tikrų neurotrofinių faktorių veikimą ir skatinti neuronų augimą bei medžiagų apykaitą tam tikruose smegenų regionuose; [9, 10]

  • įvairių mechanizmų dėka slopina amiloido β peptido, kuris, kaip manoma, skatina Alzheimerio ligą, gamybą ir kaupimąsi; [11]

  • gerina smegenų kraujotaką; [12]

  • mažina kraujagyslių keliamus rizikos veiksnius, pasireiškiančius infarktais bei smulkiųjų smegenų kraujagyslių išemija. [13]

 

Cole at al. (2009 m.) teigia, kad DHR gali padėti išvengti Alzheimerio ligos ir kitų su amžiumi besivystančių demencijos formų, jei pradedama vartoti anksti ir kartu su antioksidantais. [14]

Dar vienas labai įdomus 2019 m. atliktas tyrimas rodo, kad omega-3 nesočiosios riebiosios rūgštys (EPR su DHR) apsaugo nuo lėtinio miego trūkumo sukelto atminties sutrikimo.

Tyrimas atliktas su žiurkėmis. Joms buvo trukdoma miegoti ir stebima, kaip jos atlieka atminties reikalaujančias užduotis bei skaičiuojama, kiek padaro klaidų. Kalbant apie atminties testavimą, padarytų klaidų skaičius tiek testuojant ilgalaikę, tiek trumpalaikę atmintį didžiausias buvo toje grupėje, kuriai nebuvo leidžiama normaliai miegoti. Pastebėta labai įdomus dalykas, kad tos žiurkės, kurioms nebuvo leidžiama miegoti, bet papildomai buvo duodama omega-3, klaidų padarydavo tiek pat, kiek ir kontrolinė grupė ar grupė, kuri papildomai gavo omega-3, bet galėjo gerai išsimiegoti.

Tyrėjai padarė išvadą, kad omega-3 nesočiosios riebiosios rūgštys apsaugo nuo lėtinio miego trūkumo sukelto atminties sutrikimo, [15] todėl jei nepertraukiamas miegas Jums yra sunkiai įgyvendinamas dalykas, nes pvz., auginate mažus vaikus, slaugote ligonį, budite naktimis ar turite kitų priežasčių, trikdančių Jūsų miegą, pasvarstykite apie papildomą omega-3 įtraukimą į mitybą.

[1] Brenna, J. Thomas, and Guan-Yeu Diau. "The influence of dietary docosahexaenoic acid and arachidonic acid on central nervous system polyunsaturated fatty acid composition." Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids 77.5-6 (2007): 247-250.
[2] Morris MC, Evans DA, Bienias JL, et al. Consumption of Fish and n-3 Fatty Acids and Risk of Incident Alzheimer Disease. Arch Neurol. 2003;60(7):940–946. doi:10.1001/archneur.60.7.940
[3] Stonehouse, Welma, et al. "DHA supplementation improved both memory and reaction time in healthy young adults: a randomized controlled trial." The American of Clinical Nutrition 97.5 (2013): 1134-1143.
[4] Raji CA, Erickson KI, Lopez OL, Kuller LH, Gach HM, Thompson PM, Riverol M, Becker JT. Regular fish consumption and age-related brain gray matter loss. Am J Prev Med. 2014 Oct;47(4):444-51. doi: 10.1016/j.amepre.2014.05.037. Epub 2014 Jul 29. PMID: 25084680; PMCID: PMC4171345.
[5] Disease, and Decline in Global Cognition and Memory in 5 Cohorts of Older Persons. Am J Epidemiol. 2018 May 1;187(5):933-940. doi: 10.1093/aje/kwx330. PMID: 29053784; PMCID: PMC5928461.
[6] Tofiq, Avin, et al. "Effects of Peroral Omega-3 Fatty Acid Supplementation on Cerebrospinal Fluid Biomarkers in Patients with Alzheimer’s Disease: A Randomized Controlled Trial—The OmegAD Study." Journal of Alzheimer's Disease 83.3 (2021): 1291-1301.
[7] Sala-Vila, Aleix, et al. "Red Blood Cell DHA Is Inversely Associated with Risk of Incident Alzheimer’s Disease and All-Cause Dementia: Framingham Offspring Study." Nutrients 14.12 (2022): 2408.
[8] Chytrova, Gabriela, Zhe Ying, and Fernando Gomez-Pinilla. "Exercise contributes to the effects of DHA dietary supplementation by acting on membrane-related synaptic systems." Brain research 1341 (2010): 32-40.
[9] Fehér, Ágnes, et al. "Association between BDNF Val66Met polymorphism and Alzheimer disease, dementia with Lewy bodies, and Pick disease." Alzheimer Disease & Associated Disorders 23.3 (2009): 224-228.
[10] Fehér, Ágnes, et al. "Association between BDNF Val66Met polymorphism and Alzheimer disease, dementia with Lewy bodies, and Pick disease." Alzheimer Disease & Associated Disorders 23.3 (2009): 224-228.
[11] Grimm, Marcus OW, et al. "Docosahexaenoic acid reduces amyloid β production via multiple pleiotropic mechanisms." Journal of Biological Chemistry 286.16 (2011): 14028-14039.
[12] Amen, Daniel G., et al. "Quantitative erythrocyte omega-3 EPA plus DHA levels are related to higher regional cerebral blood flow on brain SPECT." Journal of Alzheimer's Disease 58.4 (2017): 1189-1199.
[13] Orr, Sarah K., and Richard P. Bazinet. "The emerging role of docosahexaenoic acid in neuroinflammation." Current opinion in investigational drugs (London, England: 2000) 9.7 (2008): 735-743.
[14] Cole, Greg M., Qiu-Lan Ma, and Sally A. Frautschy. "Omega-3 fatty acids and dementia." Prostaglandins, Leukotrienes and Essential fatty acids 81.2-3 (2009): 213-221.
[15] Alzoubi, Karem H., Fadia Mayyas, and Hamza I. Abu Zamzam. "Omega-3 fatty acids protects against chronic sleep-deprivation induced memory impairment." Life sciences 227 (2019): 1-7.