Oleokantalis

Oleokantalis

Tai visai ne alyvmedžių rūšis ir tikrai ne alyvuogių aliejaus pavadinimas. Oleokantalis yra vienas iš alyvuogių aliejuje randamų fenolinių junginių, konkrečiau – feniletanoidas. Tai junginys, kurio gausą alyvuogių aliejuje lengvai galima patikrinti kiekvienam – užtenka paragauti. Būtent oleokantaliui yra priskiriamas gerklę dirginantis poveikis, tad jei paragavus alyvuogių aliejaus Jums sugraužė gerklę ar net kilo noras sukosėti, vadinasi, tas aliejus tikrai kokybiškas ir turtingas oleokantaliu.

Oleokantalio koncentracija ypač tyrame pirmo spaudimo alyvuogių aliejuje gali labai skirtis: nuo 0.2 mg/kg iki 498 mg/kg. Toks didelis skirtumas atsiranda dėl daugybės faktorių įtakos alyvuogių aliejaus kokybei, pradedant metodo, panaudoto fenolinių junginių ekstrakcijai ir kiekybiniam nustatymui, geografinio alyvmedžių auginimo regiono, alyvmedžių rūšies, alyvmedžiams prižiūrėti naudotos žemdirbystės technikos, alyvuogių brandos, alyvuogių aliejaus spaudimo metodikos, aliejaus laikymo sąlygų ir gaminant maistą naudotos temperatūros. Įdomu tai, kad nors dauguma alyvuogių aliejaus fenolinių junginių suyra kaitinant maisto gaminimo metu, oleokantalis yra gana stabilus kaitinant, ypač jei alyvuogių aliejuje jo kiekis yra didelis.

Oleokantalis ypač vertinamas dėl savo naudos sveikatai: priešuždegiminio, antioksidacinio, antibakterinio, neuroprotekcinio ir priešvėžinio poveikio. Labai gerai ištyrinėtos oleokantalio piešuždegiminės savybės ir šis junginys netgi pripažintas natūraliu nesteroidiniu vaistu nuo uždegimo. Mokslininkai atliko oleokantalio ir ibubrofeno palyginimą pagal jų gebą blokuoti ciklooksigenzių fermentus (jie gamina uždegimą ir skausmą sukeliančias medžiagas). Rezultatai parodė, kad naudojant identiškas oleokantalio ir ibuprofeno dozes, oleokantalis sukėlė tris kartus stipresnį poveikį nei ibuprofenas. Tai tikrai daug žadantis junginys skausmo ir uždegimo gydyme, ypač lėtinių degeneracinių sąnarių ligų, nes slopina ne tik ciklooksigenazes, bet ir kitas uždegimo vystymosi grandis.

Oleokantalis pasižymi ir ganėtinai stipriu antibakteriniu poveikiu. Vienas iš įdomesnių darbų, tyrinėjusių oleokantalio antimikrobines savybes, yra Romero et al. (2007). Jie nustatė, kad oleokantalis vienintelis iš jų tirtų alyvuogių aliejus fenolinių junginių pasižymi stipriu antibakteriniu poveikiu prieš Helycobacter pylori. Šiam poveikiui sukelti užtenka labai mažos oleokantalio koncentracijos, todėl juo turtingas alyvuogių aliejus Romero et al. buvo įvardintas kaip labai perspektyvi prevencinė priemonė nuo pepsinių opų.

Daug žadantis yra ir oleokantalio priešvėžinis poveikis. Jau žinoma, kad jis slopina melanomos, krūties vėžio, prostatos vėžio, kepenų vėžio, storosios žarnos vėžio, daugybinės mielomos ir leukemijos vystymąsi.

Dėmesys krypsta ir į oleokantalio neuroprotekcines savybes bei galimybę apsaugoti nuo Alzheimerio ligos. Vien jau stiprus priešuždegiminis veikimas, slopinant Alzheimerio ir kitų degeneracinių smegenų ligų uždegimo komponentą, jį daro potencialiu kandidatu tam, tačiau naujausi tyrimai rodo, kad jis gali būti naudingas ir slopinant su Alzheimerio liga susijusių peptidų/baltymų kaupimąsi smegenyse.

Oleokantalis ir juo turtingas alyvuogių aliejus šiuo metu yra daugybės mokslininkų interesų lauke. Dar reikia daug ką nuveikti, bet labai tikėtina, kad ateityje gryno oleokantalio galėsime nusipirkti vaistinėse kaip labai efektyvios ir saugios priemonės kovoje su lėtinėmis uždegiminėmis ligomis, vėžiu ar degeneracinėmis smegenų ligomis (Alzheimerio liga ir kt.). O kol kas įtraukime juo turtingą alyvuogių aliejų į savo mitybą.