OMEGA-3 šaltiniai

Mums pagrindinis DHR ir EPR šaltinis yra riebos jūrinės žuvys ir kitos jūros gėrybės, o ALR – augaliniai aliejai ir sėklos bei riešutai (linų sėmėnys ir aliejus, graikiniai riešutai, chia sėklos ir t.t). Tačiau jei kalbėtume bendrai, pagrindinis omega-3 šaltinis yra ŽOLĖ.Skamba neįtikėtinai, tačiau taip, tai tiesa. Pievų žolės ir jūrų žolės (dumbliai) yra tas pirminis šaltinis, iš kurio omega-3 per kitus organizmus pasiekia mus. Kaip tai vyksta?

ALR rasime visur, kur yra chloroplastų, t. y. visuose žaliuose augaluose ar jų dalyse, nes ALR yra pagrindinė chloroplastuose esančių tilakoidų membranos sudėtinė dalis. ALR yra grynai augalinės kilmės omega-3 ir ji sudaro daugiau nei 50 proc. visų žaliose augalo dalyse esančių riebiųjų rūgščių kiekio. [1] Aišku, žmogui žalios lapinės daržovės nėra pagrindinis ALR šaltinis. Mums yra žymiai turtingesnių ALR šaltinių kaip graikiniai riešutai, linų sėklos ar aliejus, rapsų aliejus, kanapių aliejus, chia sėklos ir kt.

Žolėdžiams gyvūnams ir paukščiams ALR pagrindinis šaltinis yra žolė. Su žole į jų organizmus patekusi ALR yra verčiama kitų rūšių omega-3 rūgštimis, tarp jų ir EPR bei DHR. Štai kodėl žole šertų galvijų mėsa ar žole lesintų vištų kiaušiniai yra įvardijami kaip omega-3 šaltiniai. Mokslinių tyrimų duomenys rodo, kad žole šertų galvijų mėsa turi gerokai daugiau omega-3 rūgščių ir žymiai geresnį omega-3 ir omega-6 santykį nei šertų grūdais.[2] Palyginimui, didelis žole lesintų vištų kiaušinis turi maždaug 120 mg DHR ir 23 mg EPR, o tai yra apie šešis kartus daugiau nei turi grūdais šertų vištų kaušinis.[3]

O kaip su EPR ir DHR? EPR ir DHR dažnai yra vadinamos jūrinėmis omega-3 rūgštimis, nes didžiausius jų kiekius sukaupia riebios jūrinės žuvys (lašišos, skumbrės ir kt.), jūrų moliuskai, kiti jūrų gyvūnai ir dumbliai. Labai svarbu paminėti, kad pačios žuvys ir kiti jūrų gyvūnai nei EPR nei DHR negamina, o gauna su maistu, t. y. ėsdami dumblius, planktoną arba kitus gyvūnus. Kitaip tariant, EPR ir DHR gamina dumbliai, juos suvalgo planktonas, planktoną – smulkios žuvys, smulkias žuvis – stambios žuvys, kurias galiausiai suvalgius žmogui EPR ir DHR pasiekia mūsų ląsteles. Kaip sausumos gyvūnai omega-3 rūgštis gauna iš augalų, taip jūrų gyvūnams pagrindinis omega-3 šaltinis yra dumbliai.

Vis dėl to svarbu paminėti, kad EPR ir DHR galima gauti ir ne iš jūrinės kilmės produktų, tiesa, žymiai mažesniais kiekiais. Kiekvienas gyvūnas, ėdantis žolę turi šių rūgščių. Tad iš jų gauti produktai, pvz. mėsa, pienas, kiaušiniai, taip pat jų turi. Tačiau problema tame, kad dabar ūkiuose auginami gyvūnai dažniau kaip pašaro gauna ne žolės, o įvairių grūdų ir jų produktų. Grūdai nėra įprastas pašaras ir nėra turtingi omega-3 riebiosiomis rūgštimis, todėl iš taip šertų gyvūnų gauti maisto produktai taip pat pasižymės skurdžiu omega-3 kiekiu.

[1] Calder, P. C. "Nutritional benefits of omega-3 fatty acids." Food enrichment with omega-3 fatty acids. Woodhead Publishing, 2013. 3-26.

[2] Daley, Cynthia A., et al. "A review of fatty acid profiles and antioxidant content in grass-fed and grain-fed beef." Nutrition journal 9.1 (2010): 1-12.

[3] Simopoulos, Artemis P. "The Mediterranean diets: what is so special about the diet of Greece? The scientific evidence." The Journal of nutrition 131.11 (2001): 3065S-3073S.